Sıfırdan Web Sitesi - Baştan Sona Yapılması Gerekenler

İster kurumsal ister bireysel amaçlarla açılan her yeni web sitesi şu anki rakiplerine nazaran “yeni doğmuş bir bebek” kadar dezavantajlarla hayata gözlerini açmış demektir. Özellikle, her alanda hızlıca gelişen çetin rekabet koşulları göz önüne alınacak oluşa, yeni bir web sitesi için yapılması gerekenler titizlikle ve olabildiğince hızlı biçimde yapılmalı.

Bu yazıda, sıralamayı gerçek hayatımızda benzer bir olayla eşleştirip kronolojik bir sıralamayla betimlemek çok daha mantıklı olacak gibi geliyor bizlere. O yüzden, yeni bir web sitesi için yapılması gerekenler konusunu “bir bebeğin doğuşu “ile eşleştirmek doğru olacaktır. Gerçi, elbette uçuk bir örnek olacak ama sanırım bu şekilde sıralanması birçoğumuz için önem sırası bakımından daha belirgin olacaktır.

1. Bebeğin Doğuşu – Kurulum Sonrası İlk Yapılacaklar

 

Bir bebeğin ilk doğumunda, bir takım sağlık taraması yapılır. Özellikle fiziki anlamda bebekte herhangi bir kusur olup olmadığına dair. Bu aşamada web sitelerimiz için de ilk yapacağımız inceleme, ziyaretçilerin ziyaret süreleri boyunca sorunsuz bir kullanıcı deneyimi elde etmeleri için sitemizin
 “Beta“  yayın dönemidir. Bu dönemde, tarayıcılar üzerinden veya mobil cihazlardan yapılacak ziyaretlerde, herhangi bir tasarım hatası, görüntülenemeyen bölüm veya standartların altında kalan sayfa hızı, açılma süresi gibi sorunların tespiti ile çözümlerinin aranması en doğrusu olacaktır.

https://pagespeed.web.dev/  adresinden sitenizin öncelikle mobil temasının durumunu test edebilirsiniz. Google’ın baz aldığı son güncel standartlara göre bu servis üzerinden yapacağınız test ile sitelerinizin mobil temasında var olan sorunları ve standartları karşılayan tüm önemli bilgileri kısa sürede elde edebilirsiniz.

Kendi sitemiz üzerinde yaptığımız test sonucu berbat.
Bu durumu düzeltmek için elbette yakın zamanda elimizden geleni yapacağız, ama siz, siz olun bu durumlarda ertelemeyin. Sıfırdan bir web sitesi için bu tüp standartlar ciddi anlamda ziyaretçi kaybına hatta yaşanan sorunlardan nedeniyle “ilk intibada kayıp” yaşamak anlamına gelir.

Bir diğer alternatif araç ise https://gtmetrix.com/servisinden alınabilir. Burada hem mobil hem masaüstü üzerindeki performansınızı tüm ayrıntı ve hatta çözümleri ile bulabilirsiniz.

Var olan sorunların çözümleri için profesyonel kişi ve firmalardan yardım alabilirsiniz. Bu tip hataların giderilmesi, aynı zamanda web sitelerinizdeki açılma sürelerini, görüntüleme sorunlarını ve bazı teknik dengesizlikleri henüz başındayken tespit edip çözülmesi açısından son derece önemli.

2. Bebeğin Nüfus Kaydı ve Sağlık Taramaları –Sitenizin Analizi ve Web Servislerine Kaydı

 

Hoş geldin bebek! Şimdi senin önce nüfusa kaydını yapalım, sonra sağlık taramaları ile güncel durumun hakkında bilgi edinelim. Web sitesi için bu tip adımlar için, yine internetin velinimeti olan Google’dan faydalanacağız. Alternatif elbette bazı servislerde var, ama bizler de birçok web sitesi sahibi için Google servislerini tercih ediyor ve buradaki analiz sonuçlarını baz alıyoruz.  Peki bunlar nelerdir, nasıl kurulum sağlanır?

* İlk olarak web sitemizin, içeriklerin girilişi sonrasında data analizini takip edebilmek, ziyaretçi ve ilk açılan sayfaları öğrenmek, anlık durumunu tespit edebilmek ve daha ileride işimize çokça yarayacak analiz verilerine ulaşabilmek için Google Analytic servisini kullanacağız. Her Gmail hesabı olan kullanıcının, birbirinden farklı amaçlarla tasarlanmış onlarca Google servisini kullanabileceğini biliyoruz. Web sitesi sahipleri içinde, sadece Gmail hesabı olması yeterli.

https://analytics.google.com/analytics/web/adresine gittiğimizde, karşımıza gelen servis karşılama sayfasından Başla butonuna basarak işlemleri başlatabiliriz. Web sitemizin alan adını yazıp, formda yer alan diğer bilgileri de doldurduğumuzda adım adım devam edelim. Bizlere, web sitesi sahibi olduğumuzu doğrulatmak isteyecektir servis. Bu aşamada, birkaç alternatif doğrulama işlemi var. Size en uygun olanını seçerek, web sitesinin sahipliğini doğruluyoruz. İşlemler esnasında servisin bize verdiği İzleme Kodu ‘nu sitemize ekledikten sonra 24 saatlik bir bekleme süresine giriyoruz.
Bu kodun eklenmesi için birçok web sitesi için artık işimizi kolaylaştıran birçok eklenti var. Özellikle Wordpress site sahipleri için sitelerine kuracakları bazı eklentiler ile sadece kodu gereken alana yapıştırmamız yetiyor. Ama manuel işlemler için, bu konuda gerekli bilgimiz yoksa yine bir uzmandan destek almamızda fayda var. İnternet üzerinden yapılacak kısa bir araştırma ile bu işlemi sizlerde kolaylıkla yapabilirsiniz. Yazılı, görsel anlatım ve videolu anlatımlarla birçok dokümandan faydalanabilirsiniz.

Bir diğer faydalanacağımız Google servisi ise Google Webmastertoolsservisidir. Bir diğer adı da Search Console olan bu servisten faydalanmak için, yine bir Gmail hesabı yeterli.

https://www.google.com.tr/intl/tr/webmasters/adresinden sonra, ilk defa bu servisi kullanacaklar için Search Console’ a Devam Et butonuna tıklayarak, gereken rutin kayıt işlemlerini tamamlamanız istenecek. Sitenizin sahiplik doğrulaması işlemi sonrasında, 24 saat içinde de ilk verileri bu servisten takip edebilirsiniz. Aynı zamanda, sitenizin Sitemap (Site Haritası) varsa buradan gönderimini sağlayarak Google botlarını sitenize çağırabilirsiniz. Zaman içinde, servisten daha yüksek verimle faydalanacağınızı unutmayın. İlk başlarda, sitenizde herhangi bir içerik ve ziyaretçi akışı olmayacağı için buradaki verilerin boş veya yetersiz oluşu sizi hayata küstürmesin. İlerleyen süreçte dediğimiz gibi özellikle siteniz üzerinde yapacağınız SEO işlemlerinde bu tarz verilerin beklediğinizden çok işine yaradığına şahit olacaksınız.

3. Bebek Bakımı Başlıyor, Besleme, Geliştirme ve Büyütme – Sitenizi İçerikle Besleyin!

 

Ve ebeveyn sorumluluğu burada başlar! Sadece bebek istemekle bitmiyor, biliyorsunuz. Web siteleriniz için de aynısı geçerli. Yapılı bir web sitesini, amacınıza en uygun hale getirmek ve ister kazanç ister sektörel anlamda müşterilerinize ulaşabilmenizi sağlayan en önemli unsurun sitenizdeki içerikler olduğunu unutmayın. İçerik; yazılı, görsel veya videolu birçok web materyalinin bir araya gelişine verilen isimdir. İster genel veya kısıtlı hedefte olan bir blog siteniz olsun, ister kurumsal anlamda sunduğunuz ürün ve hizmetlerin yer aldığı kurumsal bir web sitesi olsun fark etmez. Web sitenizi ziyaret eden ziyaretçilerin, aradıkları bilgiye, ürüne ve hizmete diğer birçok alternatif rakibiniz arasından sıyrılarak size ulaşması için özellikle kaliteli içerik standartlarını en baştan dikkate almanızda fayda var. SEO uyumlu makale, kaliteli içerik arayışında olan birçok web sitesi sahibi için aslında standartları üzerinde barındıran bir yazım kalitesi standardıdır.  Fakat, bunun için bazı teknik kuralları da göz ardı etmemek lazım. Kendi kaleminize güveniyorsanız, sitemizdeki şu yazıya göz atarak aslında bunu başarabileceğiniz konusunda kendinizi motive edebilirsiniz. Biz, sizlere inanıyoruz. https://www.makaleyaz.net/blog-detay/142/seo-uyumlu-makale-nasil-yazilir/bu adresten, tüm ayrıntılarına yer vermeye çalıştığımız yazımıza ulaşabilirsiniz. Eğer, siz yazamayacaksanız, onun da çaresi var tabi.

Bu konuda yine Google üzerinden faydalanabilirsiniz. Google ‘a “hazır makale, hazır makale satışı, makale siparişi, makale siparişi ver “ gibi arama terimleri yaparak karşınıza çıkacak sitelere göz atabilirsiniz. Bu aramalarda, yine ilk sıralarda biz denk gelme olasılığınız olacaktır, şaşırmayın.

İçeriklerinizi en baştan kaliteli ve nitelikli tutarak bu serüvene devam ettiğiniz sürece, artık başarılı olmanız için önünüze hiçbir zorluk çıkmayacağını bilin isteriz. Bu yazımızda 3 maddede anlatmak istediğimizi, aslında detaylandırabilirdik. Özellikle, seo uzmanı klasmanında hizmet veren birçok meslektaşımıza ve değerli hizmet servisi arkadaşımıza haksızlık etmek istemedik.

Ayhan KARAMAN, Buğra YAZAR, Kaan GüLTEN, Alişan TEKİNLER, Kürşad SUALP ve daha birçok değerli SEO Uzmanı  arkadaşımız bu konularda sizlere gereken desteği her zaman verecektir.

 

Sıfırdan bir web sitesi için ne yapmalı?” sorusunun yanıtlarını yukarıda derlediğimizi düşünüyor, bir sonraki yazılarımızda sizlerle buluşmak için can atıyoruz.

Sevgilerimizle.