Blog içeriği nasıl olmalı?

Herkese Merhaba,

Bu seferki konumuzu, ülkemizde ve Dünya'da hızla gelişen, gelişimini son 5 yılda birkaç  kat katlayan blog sitelerine ayıracağız.

Blog siteleri, önceleri ücretsiz blog hizmeti sunan platformlardan yayına devam eden, daha çok günlük veya tamamen kişisel gelişmelerin takipçiler ile paylaşıldığı bir site türüydü. Hatta, " blogger " ( blog yazan ) tabiri, bizzat en bilinen ücretsiz blog servisinin adından türemiştir.

Tabi servis o kadar revaçta olunca, Google kaçırır mı? Blogger , Google servisleri arasında hemen yerini aldı. Kısaca yukarıda açıkladığımız gibi, ilk senelerdeki yayın mantığı tamamen kişisel gözlem, hikaye, deneyim ve içeriklerden oluşmaktaydı.
Zaman içerisinde, ilgi gören blog mantığı , kişisellikten genel yayın anlayışına doğru evrimleşti ve günümüzdeki halini aldı.

Artık, internette en çok ziyaret edilen , en çok takip edilen web sitelerinin blog siteleri arasından çıktığını hepimiz biliyoruz.

" En çok ziyaret edilen blog siteleri? " diye bir arama yapın. Şu güne kadar, en azından 1-2 tanesi mutlaka ziyaret etmiş, yada halen ara ara neler var acaba diye ziyaret etmeye devam ediyorsunuzdur.

Peki bu sitelerin sırrı ne, bu kadar nasıl büyüdüler?


Bunu bir " blog sitesi " sırrı olarak değil de, aslında genel bir kural & yasa gibi ele almak lazım. Web dünyasında, büyüyen ve gelişen her internet sitesinin birinci kuralı : " Özgün ve kaliteli içeriktir.

Blog sitelerinde fazlaca kategoriye değil, en iddialı olduğunuz kategorilere yer verin :

Örneklemek gerekirse, bir kadın blogu açtıysanız;  kadınların ilgisini çekecek alt kategoriler ( Alışveriş , Moda , Güzellik & Makyaj , Anne ve Bebek vs.. ) yer alması gerekir. Bu tip bir site içerisinde, muhtemelen Finans haberleri hem biraz absürd hem de çok ilgi çekmeyeceği için emek ve zaman ziyanı olacaktır.

Bu kategorileri, aslında bu alanda en başarılı olarak gördüğünüz blog sitelerini inceleyerek, çokta rahat biçimde karar vererek ayarlayabilirsiniz.

Şöyle bir arama yaptığınızda, karşınıza çıkan ilk 3 siteyi inceleyin. Genel olarak , belirli ana kategoriler olduğunu, rahatlıkla anlayacaksınız.

Kategorilere uygun içerik başlıkları seçin, başlıkları ilgi çekeceğine inandığınız en fazla bir cümle ( 4-7 kelime ) arasında girin:

Dikkat çekici başlıklar, aslında ziyaretçilerin aramalarda sitenize ulaşabilecekleri, girdiğiniz konuyu özetleyen ve yüksek aranma hacmi olan kelimelerden seçilmeli. " Yaz Düğünlerinde Artık Bu Mekanlar Moda " gibi bir başlık seçelim mesela. Bu başlığa uygun içeriği, alt başlıklar halinde de yazabilirsiniz. Alt başlıkları , yine aynı mantıkta içerikle anlam bağı olarak " aranma hacmi yüksek " kelime gruplarından seçmeye özen gösterin.

Şimdi geldi sıra içeriğe!

Web siteleri; kalitelerini, zenginliklerini, değerlerini - yani kısaca ziyaretçi potansiyellerini sadece ve sadece " kaliteli içeriklerine " borçludur.
İnternetin ve bilişimin , hatta ekonomik anlamda da Dünya'nın en zengin ve tanınan insanı Bill Gates'in dediği gibi : " İçerik , kraldır.

Görseli, videosu , gif veya tabloları , animasyonu yada sunumları - ne olursa olsun ; bir web sitesinin geneli içeriklerden oluşur.
İçeriğin, bir bütün olarak web sitesinin temeli ve en değerli varlığı olduğunu kesinlikle aklımızdan çıkarmamalıyız.

Kullanım kolaylığı, tasarımı , alternatif özellikleri vs.. elbette bir web sitesi için mühim. Fakat, içeriği kopya , sıradan ve değersiz ise; her zaman hedeflenen çıtanın altına kalmaya mahkum bir sitedir.

Özgün içerik ; aslında varolan konulardan farklı olmak değildir. Farklı konuları , bilginin gerçekliğine bağlı kalarak farklı yorumlarla oluşturulmasıdır. Bu yorumlar, aslında okuyucuların tercih edeceği; akıcı, samimi ve basit bir dil ile anlatıldığı sürece, web siteleri içerisinde mutlaka farkedilecektir.

Görselleriniz de dahil, tüm içeriğinizi olabildiğince benzersiz olarak hazırlayın ve ziyaretçilere sunun. 

İçeriklerde cümle yapısı ve önemli noktaları : 

* Her zaman önemi , her uzman platformlarda dile getirilen " seo uyumlu " bir içerik olması çok önemlidir. ( Bu konuda burayı inceleyebilirsiniz. ) 
* Ana başlık ve alt başlıklardan oluşsun. Alt başlıkları, içerik bütününü koruyacak ama, farklı arama terimleri içerisinde de geçebilecek potansiyeli yüksek konulardan seçin.
* Görsellerinizle içeriğinizi süsleyin. Bir ve daha fazla, içerik bütünlüğüne uygun görseller sayesinde, zengin bir ziyaretçi deneyimi yaşatırsınız.
* Videolara da dilediğinizce başvurabilirsiniz. Hatta, kendi hazırladığınız videolar ne kadar kısa veya uzun olması önemli değil. Önemli olan, içerik kalitesini, medya zenginliği ile pekiştirmektir.
* Uzman editörler ile çalışın. Bu madde, içerik üretmeye zamanı olmayanlar içindir. Bu işte deneyimini ve kalitesini, referansları ile ispatlamış editörler sayesinde, kısa sürede sitenizdeki ziyaretçi performansının artışını gözlemleyebilirsiniz.