Googleda Üst Sıralara Çıkmak

Hem internetin, hem de arama motorlarının şahı olan Google; birçok web sitesi sahibi açısından da birinci derecede ziyaretçi, üye haliyle daha çok hit ve kazancın da anahtarı demek..


Google’da üst sıralara çıkmak deyimi, bunun önemini bilen yüzbinlerce web sitesi sahibi için son derece önemli bir konu. SEO , kısaca arama motoru optimizasyonu olarak bilinen terimin ve sektörün  doğuşu da bu denklem üzerine kurulu. Googleda üst sıralara çıkmak haliyle, hedef kitlesine erişmek, daha fazla ziyaretçi, satış, müşteri ve gelir elde etmek için günden güne daha zor ve daha çok arzulanan bir hedef haline geldi.



Google’da Üst Sıralara Çıkmak Mümkün Mü?

Bu sorudan önce, Googleda üst sıralara çıkmak için kendinize geçerli bir neden bulmanız gerekiyor. Bunun size ne gibi faydası olacak?, Hedefleriniz arasında neler var?

·       Blog siteleri için Google’da üst sıralarda yer almak diğer web sitelerine nazaran daha önemsizdir. Sebebi, blog sitelerinin geniş kategori yelpazelerinin ve haliyle birçok konuda farklı içerikleri olmasıdır. Yani, bir anlamda hedef kitlesi var olan en geniş ölçeklerden biridir ve özel anahtar kelime veya birkaç anahtar kelimede üst sıralarda yer almak gibi bir kaygı taşımazlar.

·       Fakat, Evergreen ( Her zaman popülaritesini koruyan ) tarzda içeriklerde, üst sıralarda yer almak elbette blog siteleri için büyük bir avantaj.  Örnek vermek gerekirse, “ Ne zaman emekli olabilirim?” veya “ Kadınlarda emeklilik yaşı / Erkeklerde emeklilik yaşı” gibi bazı aranmalar, geçerliliğini daha doğrusu popülaritesini asla kaybetmezler.

Anahtar kelimelerde üst sıralarda yer almak, daha çok özel, yani niş alanlarda hizmet veren firma/marka ve kurumsal web sitelerinin amacına uygundur.

·        Özel bir hedefi olan kurumsal firmalar/ markalar kendilerine belirledikleri birkaç kelime ve kelime grubunda, hedef kitleye Google üzerinden ulaşmak için özel çaba sarfederler. Bu tarz aramalarda, anahtar kelimeler / kelime gruplarında üst sıralarda yer almak ve yerini korumak oldukça zor ve oldukça yüksek rekabetlere sahne olur.

 

·   SEO hizmeti veya web sitesine seo yaptırmak tamamen aslında bu tarz bir amaçla uygulanan teknik ve planlanmış stratejilerden ibarettir. 

SEO veya SEO Yaptırmak Nedir?

SEO yaptırmak, bir web sitesinin veya içeriğin SEO uyumluluğunu artırmak için bir uzmana veya bir SEO ajansına başvurmayı ifade eder. Bu, içeriğin optimize edilmesi, web sitesinin teknik yapılandırmasının iyileştirilmesi, uygun anahtar kelimelerin seçilmesi ve içerik stratejisinin oluşturulması gibi işlemleri içerir. Amacı, web sitesinin arama motorlarında daha üst sıralarda yer alması ve daha görünür bir konumda olmasını sağlayarak organik trafik ve potansiyel müşteri trafiğini artırmaktır.

Hangi Siteler SEO Yaptırmalı?

Yukarıda aslında 2 ana kategoride özetledik. Blog siteleri için daha geniş bir kitle hedefte olduğunu düşünürsek, daha niş , dar ve daha nitelikli bir kitleye erişme hedefi olan web sitelerini bu başlık altında detaylandırarak alt kategorilere ayırabiliriz:

SEO yaptırmanın faydalı olduğu firmalar genellikle çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerdir. Özellikle aşağıdaki kategorilere giren firmalar SEO'ya yatırım yapabilir:

E-ticaret Siteleri: Online mağazaların ürünlerini satmak için organik trafik çekmeleri önemlidir. Bu nedenle, e-ticaret siteleri SEO'ya büyük önem verirler.

Hizmet Odaklı İşletmeler: Restoranlar, oteller, danışmanlık firmaları, temizlik hizmetleri gibi hizmet sunan işletmeler, yerel SEO stratejileriyle müşteri çekmeye odaklanabilirler.

B2B Firmaları: İşletmeler arası (B2B) faaliyet gösteren firmalar, potansiyel müşterileri çekmek ve iş bağlantılarını güçlendirmek için SEO'ya yatırım yapabilirler.

Yerel İşletmeler: Fiziksel konumlarında faaliyet gösteren yerel işletmeler, müşterilerin yerel aramalarında bulunabilirliği artırmak için yerel SEO stratejilerine odaklanabilirler.

Eğitim Kurumları: Okullar, kolejler, dil kursları ve diğer eğitim kurumları, öğrenci başvurularını artırmak ve farkındalık oluşturmak için SEO stratejilerini benimseyebilirler.

Sağlık ve Tıp Hizmetleri: Hastaneler, klinikler, doktorlar ve diğer sağlık hizmeti sağlayıcıları, hasta başvurularını artırmak ve bilgi vermek için SEO'ya yatırım yapabilirler.

Anlaşıldığı üzere hizmet ve ürün satış bazlı, hemen hemen her sektörden işletme, dijital varlıklarını daha görünür hale getirmek, potansiyel müşterilere ulaşmak ve rekabet avantajı elde etmek için SEOstratejilerine odaklanabilir.