Yapay Zeka İçerikleri Nasıl Tespit Edebilirsiniz?


Bu yazımızda, içerik kontrollerinden edindiğimiz tecrübeleri tüm ziyaretçi ve üyelerimizle paylaşmaya karar verdik. Son zamanlarda neredeyse her 10 yazardan 5-6’sı bu tür yapay zekâ servisleriyle içerik oluşturmaya başladı. Gözlemlediğimiz bir diğer konuyla alakalı tespit ise bu içerikleri ufak tefek değişikliklerle satışa koymaya çalıştığıdır.

Şu an bilindiği gibi yapay zekâ içeriklerini tespit edecek güvenilir bir servis henüz yok. Özellikle Türkçe dilinde, çok kısıtlı imkanlarla bu tip servislerle içerikler test edilebiliyor ve sonuçları henüz ikna edici tarzda değil.

Bizde ChatGPT ile başlayan bu çılgınlığın sonucunda, manuel tespitlerle yapay zekâ içeriklerini tespit etmeye çalıştık. Birkaç başlıkta bunları şöyle sıralayabiliriz.

1- Word Dosyasından Tespit Etme

Birçok içerik, SEO uyumlu makale hazırlama konusunda en uygun yazı editörü olarak Microsoft Office Word dosyası ile hazırlanıyor. Bu sayede, Word’un bazı ayrıntılı istatistikleri size içerikle ilgili ipucular veriyor.

 



a.)  

 

Word dosyasına Sağ Tık / Özellikler diyerek Ayrıntılarsekmesine göz attığınızda karşınıza böyle bir detaylı bilgilerin yer aldığı alan geliyor.

Burada dikkat etmemiz gereken İçerik Oluşturma Tarihive Son Kaydetme Tarihi alanları.
Örnek içerikte de olduğu gibi, neredeyse 1 dakika oluşturulan bir dosya olduğunu rahatlıkla görebiliyoruz. Ayrıca, düzenleme süresi de bu konuda bize fikir veren bir diğer nokta. Oluşturulan dosyayı bazı servisler Export (Dışa Aktarma) yaparken, Word dosyası olarak kaydetmenizi sağlayabilir. Bu tip dosyalarda da genel olarak oluşturulma süreleri benzerdir.

Ortalama olarak, 1 sayfalık içerik 370-400 kelime arasıdır. Standart yazma hızı,SEO uyumlu şekilde düzenleme, içeriğin araştırılması ve derlenerek özgün halde yorumlanması ortalama 12-15 dakika kadar sürmektedir. Bu süre 20 dakikanın da üzerine çıkabilir.

 

 

2- İçerik Yapısını Manuel Kontrol Ederek Tespit Etme

 


b.) Yukarıda görülen görselde olduğu gibi, yapay zekâ içeriklerde genelde giriş – gelişme ve sonuç mantığıyla içerikler oluşur. Sonuç bölümünde yani içeriğin altlarına doğru, sabit olarak ‘Sonuç olarak, son olarak, bununla birlikte, Ek olarak...’ ibareleri yer alır. Cümlelerdeki noktalama işaretlerinden sadece nokta ve virgül kullanımı da bir diğer konudur. Bunların dışında neredeyse farklı hiçbir noktalama işareti kullanılmaz.

c.) İçeriklerde alt başlık kullanımı neredeyse yoktur. Olanlarda ise yazı boyutlarında (h1-h2-h3) hiçbir fark bulunmaz.

d.) Yapay zekâ içeriklerinde, anahtar kelime kullanımı neredeyse sıfırdır. Sonradan düzenlemeler yaparak, bunu örtbas etmeye çalışan içerik yazarı arkadaşların da varlığını unutmamak lazım elbette.

e.) Yapay zeka servisleriyle oluşturulan içeriklerin birçoğunda, liste maddelerinden sonra iki nokta üstüste (:) şeklinde bir yazım stili vardır. Bazen kullanıcılar bunları bold ( kalın ) hale getirerek düzenlemeye çalışsa da, genel servis çıktılarında sabit stil budur.

3.) Tecrübeye Dayalı Tespit Etme

Bu madde özellikle bizler gibi günde 100+  içeriği kontrol eden arkadaşların tecrübesine dayanmaktadır. Platformlarda veya sabit çalıştığınız içerik yazarı arkadaşlarda, bir süreden sonra yazım stili, SEO kurallarına uygun içerik üretme, cümle yapısı gibi yazarın kendine has özelliklerinden de bunu anlayabiliyoruz.


4.) Aİ Detector (Yapay Zekâ Dedektörü) Servisleriyle Tespit Etme

Yukarıda kısaca bahsettiğimiz gibi İngilizce başta olmak üzere bazı yeni geliştirilen servislerle yapay zekâ içeriklerini tespit etmek mümkün. Fakat, bu servislerinde %100 doğru sonucu henüz veremediğini tekrar hatırlatmak lazım. Türkçe’de ise henüz bilinen bir yapay zekâ test servisi yok.

Birkaçı şu şekilde:

https://writer.com/

https://copyleaks.com/

https://crossplag.com/

https://platform.openai.com/ai-text-classifier

https://www.gpt-detector.com/

https://openai-openai-detector.hf.space/

https://corrector.app/