Serbest Zamanlı Yazar (Freelancer) Avantajları

Günümüz çalışma koşullarında, herhangi bir kuruma / şirkete / firmaya veya ajansa bağlı kalmadan içerik yazarlığı yapan yüzbinlerce serbest zamanlı yazar için hem platformumuzda hem de genel olarak piyasa da yaşadığı avantajları ve bazı dezavantajları sizler için derlemeye çalıştık.


Özellikle son 10 senede dijital hizmetlerin önemi çok ciddi anlamda arttı. İşveren (Firma, şirket, kurum ve ajanslar vb.) için maliyetler açısından, kendi beceri ve kabiliyetlerini yani emeğini satanlar için kazanç sağlama konusunda en çok tercih edilen meslekler arasında yerini almaya başladı. Serbest zamanlı çalışan aslında, herkesin bildiği şekilde “zamandan bağımsız“ değildir. Bu konuya bir açıklık getirerek başlamak isteriz. Hatta, bunu bir dezavantaj olarak dipnot olarak bir köşede tutabiliriz. Fakat, emeğinin karşılığını ve iş yükünü kendi belirleyebilecek kadar ciddi avantajlarını düşününce bunun pekte önemli bir konu olmadığı söylenebilir. Hadi gelin bunları tek tek irdeleyelim.

                                         



Serbest Zamanlı Yazarlar ve Freelancerlar

Biz yine konuyu tabi, kendi platformumuz gereği yazarlar üzerinden değerlendiriyoruz her zaman. Ama, dijital alanda hizmet veren birçok serbest zamanlı çalışaniçin aslında genel avantajlar, şartlar neredeyse birbirine paralel şekilde işliyor.  Öncelikle iş şemasından bahsedelim.

Yukarıda kısaca bahsettiğimiz gibi birçok işveren öncelikle kendi veya kurumu için ihtiyaç duyduğu hizmet için arayışlara girişir. Bu arayışlar, genellikle Türkçe yayın yapan freelancer siteler içerisinde olsa da son zamanlarda globalfreelancer siteler içinde artış göstermekte. Sistemler genelde öncelikle üyelik oluşturulmasını ister. Sonrasında, üyelik türünüzü seçerek siteler içerisindeki yönlendirmeleri takip ederek hem hazır şekilde sunulmuş hizmetleri satın alabilir, hem de kendi isteklerinize göre açacağınız ilanlara teklif alarak işi verebilirsiniz. Aslında bir arz- talep türüdür diyebiliriz. Gelen teklifler üzerinden yapılan değerlendirme ile iş en uygun pozisyondaki serbest zamanlı çalışana verilir ve iş başlar. Süreçler hakkında genelde işleyiş aynı olmak üzere bazı teknik detaylar ve kurallar farklılık gösterebiliyor. Bu tip çalışma modeli serbest zamanlı çalışan ve onlara işverenler arasında en basit anlatımıyla bu şekilde biçimlenir.


Hazır İçerik & Hizmet Satışı

Birçok platform, öncelikle freelancerlar için hazır içerik & hizmet satışı imkânı sağlar. Örneğin platformumuzda 50+ kategoride, isteğinize göre bazı teknik şartları uygulamak şartıyla hazır içerik satışı yapabiliyorsunuz. Burada yazar bağımsızdır. Konuyu, kelime uzunluğunu ve 100 kelime ücretini kendi belirleyebiliyor. Freelancer sitelerinde de genel olarak hazır hizmet satışlarında da aynı mantık vardır. İşin detayını belirterek oluşturacağınız hizmet ilanınızı satın alanlara, orada yer alan tüm detaylar doğrultusunda hizmeti verirsiniz.Hizmet ilanı bir nevi iş taahhüdüdür. Platformlar bu tip benzer hazır hizmet ilanlarında bazı şartları karşılamanızı, süre, fiyat, detay vb. gibi alıcının özellikle ilgilendiği bilgileri açık ve net şekilde vermenizi ister. Platform üzerinden yapılan satış sonrasında, iş teslim süreci başlar. İş teslimi sonrasında, işveren teslim aldığı iş için ödeme onayı & anlaşmazlık bildirimi, yorum ve puan değerlendirme hakkına sahip olduğundan tamamen bağımsız ve tarafsız olarak işlemleri gerçekleştirir. Unutmayın, her platformda bazı teknik kurallar, komisyon oranları haricinde neredeyse işleyiş bu şekilde devam eder. O yüzden, tüm sorumlulukları ve bilmeniz gerekenleri öncesinde kabul ederek bu tip hizmetleri sunduğunuzu kesinlikle atlamayın.


Biz buna platformumuz içerisinde makale siparişleridiyoruz. Sipariş sayfası tüm ilan sahiplerine ve yazar statüsünde olanlara açıktır. Orada yer alan siparişleri, işverenler yani hizmete ihtiyaç duyanlar açar ve tüm detayları paylaşırlar. İnceleyen serbest zamanlı yazar, şartlara göre fiyatını ve kısa bir hizmet tanıtımı yazısını karşı tarafa teklif olarak iletir ve iş değerlendirmeye kalır. Freelancer sitelerinde de aynı şekilde oluşturulan ihtiyaç ilanları (proje ilanı, alım ilanı vb.) teklif toplayıp en uygununa iş vermek mantığı ile işler. Freelancer iş mantığı özellikle platformlarda buraya kadar anlattığımız şekilde işlemektedir.



İşleyiş ve detaylara kısaca değindikten sonra, şimdi gelin avantaj ve dezavantajlarından bahsedelim.

Freelancer İş Avantajları


Evet, işinizin patronu sizsiniz! Alacağınız işleri siz belirler veya vereceğiniz hizmetin detayları siz teklif olarak sunarsınız. Yani sizden elbette bazı şeyler talep edilecektir, fakat iş konusunda tüm sorumluluk ve yönetim sizde olduğu için yine sonuç olarak sizin son noktayı koyuşunuzla şekillenir işin durumu.

1- Yapılacak işin / hizmeti detayları karşılıklı anlaşma ile belirlenir. Bu anlaşmalar sözlü, platformlar üzerinden veya büyüklüğüne göre yazılı anlaşma şeklinde yapılabilir. Aracı siteler (freelancer siteler) haricinde kimseye iş için ekstradan bir şeyler ödemek zorunda kalmazsınız.

2- Süre tamamen sizin belirlediğiniz şekildedir. İşin detaylarına göre yapacağınız ön görüşmelerde, işin boyutu, şu an devam eden iş yükünüz ve tecrübelerinizi de işin içerisinde katarak süre tamamen sizin belirlediğiniz şekilde olur. Tabi, karşılıklı görüşmelerde orta yolu bulma tarzında bir diyalog geçecektir. Buna rağmen, büyük ölçüde süre sizlerin istediği şekilde belirlenir.

3- Ön ödeme alarak kendinizi güvenceye alma hakkınız vardır. Bu yazılı değil, genel etik ve piyasa kuralları olarak düşünülebilir. Sonuç olarak verilecek hizmetten cayma, iptal etme gibi bir durum söz konusu olacaktır her ihtimal düşünüldüğünde. Bu konular göz önüne alındığında, özellikle anlaşmaları sözlü değil, yazılı şekilde yapmak daha mantıklı diye düşünüyoruz. Peki platformlarda durum nedir? Orada böyle bir şansınız olmadığı için, ödeme havuzu güvencesiyle siz ve karşı taraf platform tarafından bazı garantilere alınır. Örneğin, Makaleyaz.NET bu tip durumlar için anlaşmazlık bildirimi özelliğine sahiptir ve ödemelere blokaj koyar. Nihayetinde, tüm detaylar göz önüne alınarak adil biçimde karar vermeye çalışır ve hem işverenin hem serbest zamanlı çalışanın 3. göz olarak haklarını gözetir ve işletir.

4- Sorumluluklarınız aldığınız işi aldığınız işverene ve kendinizedir. Patronunuza, şefinize veya müdürünüze hesap vermek zorunda değilsiniz.

5- İş sonu ödeme almanın yanı sıra, özellikle freelancer platformlarıiçerisinde değerlendirme, yorumlanma gibi avantajlara da sahip olursunuz. Ki, bu özellik sonrasında alacağınız işlerde ciddi bir pozitif referans önemi taşır. Size iş vermek konusunda tereddütlere sahip her işveren, emin olun profillerinizdeki yorum ve puanları çok ciddi şekilde araştıracaktır.

6- Kazanç belirleyici sizsiniz! İş boyutu, harcanacak zaman ve dijital hizmetiniz için belirlediğiniz emek bedeli tamamen sizin belirlediğiniz şartlardadır. O yüzden, haftalık veya aylık bazda ne kadar kazanacağınızı sadece siz belirlersiniz. Bu her proje / iş içinde aynıdır.

Bunlar akla ilk gelenler haliyle. Hem ulusal hem uluslararası arenada neredeyse aynı avantajlardan bahsetsek de bazı noktalarda farklılıklar var elbette. Örneğin, kazanç tutarı.


Gelelim dezavantajlarına. Aslında, dezavantaj dediğimiz konu tamamen sizin işinize olan saygı ve tutumunuza bağlı. Elbette özel durumlarda, karşı tarafla yaşayacağınız anlaşmazlıklar olacaktır. Platformlarda ve diğer mecralarda da bu konuda bazı çözüm yolları vardır. Bunun için öncesinde araştırarak nasıl bir yol izleyeceğinizi belirlemeniz gerekiyor.

Freelancer İş Dezavantajları

Her iş güllük gülistanlık değil tabi ki. Hazırsanız bazı dezavantajlarından bahsedelim, bakalım siz ne kadarına hak vereceksiniz?

1- Zaman kavramını unutun. Gelecek bir mesaj veya bir çağrıyla gecenin bir yarısı bile kendinizi bilgisayar başında bulabilirsiniz.
2- Rekabet adı altında, emeğinizin altında ücret talepleri iletmek zorunda kalabilirsiniz.
3- Buna rağmen, ödeme sorunlarıyla da karşılaşmanız mümkün.
4- Feragat edeceğiniz çok şey var, mesela kişisel hayatınız. Şöyle bir tatile gidip herkesten, her şeyden uzaklaşmak. Zor biraz, maalesef.


Evet freelancer olmanın dezavantajları genelde bu şekilde. Belki aklımıza gelmeyen bazı maddelerde var ama, genel hatlarıyla böyle toparlayabiliriz. Bunun yanı sıra, ülkemizde ve Dünya genelinde kazançların beyan edilmesi, vergi mükellefiyeti gibi durumlarda dezavantajdan daha çok iş prosedürü olarak karşımıza gelecek şüphesiz. Detaylı araştırma, piyasa araştırması, rekabet gücünüzün araştırılması, bireysel becerilerinizin sürekli geliştirilmesi vb. gibi diğer dipnotları da alın koyun bir köşeye.

Ama her şeye rağmen, en çok tercih edilen meslekler sıralamasında üst sıraları zorlamaya devam eden bir meslek kolu.