Web Sitesi İçeriği Oluştururken?

Şimdi sizin kafanıza bazı sorular var; web sitesi içeriği nasıl oluşturulur , içeriği oluştururken nasıl bir yol izlemeliyiz ?

Doğru mu ? Zaten doğru olmazsa bu sayfa da olmazdınız :)

Arkadaşlar, özellikle firmalar için önerilerde bulunacağımız bir blog konusunda, temelinde " benzersiz " yani özgünlük olan kalıplar içerisinde tavsiyelerimiz olacak.

Sektörel bir web sitesi, temek olarak; Ana Sayfa ,  Hizmetlerimiz, Ürünlerimiz ve İletişim sayfalarından meydana gelir. Bazılarında , görsel referanslar yer alır, bu kısımda Galeri olarak adlandırılır.

Ana Sayfa : 

Adı üzerinde, sitemize girilir girilmez ziyaretçiyi karşılayan bir karşılama sayfasıdır. Aslında, web sitesinin vitrinidir. Tasarımı, blok planlaması nasıl yapıldıysa en başta o kadar cezbeder ziyaretçiyi. Veya tam tersine tiksindirir. Programlamadaki gelişmelerle , artık birçok web sitesi ana sayfası Bootstrap denen " Sayfa değişimi olmaksızın scrool taşımasıyla değişen onepage tasarım " teknolojisi ile tasarlanmakta. ( Onepage = Tek sayfa )

Fakat, daha çok geleneksel olan frame yani sayfa değişimi ile ziyaret imkanı sunan tarzdır. Daha doğrusu , üst menü değişmez, sayfa değişir. 
Sonuç itibariyle her ne olursa olsun, tasarımdan - ana sayfa içeriğinize " benzersiz " bir tarz ve içerik benimsemeniz sizler açısından imaj ve ziyaretçi memnuniyetini pozitif oluşturacak noktalardır.

Hizmetlerimiz :

Sektörünüz ne olursa olsun, firmanızın hizmet verdiği tüm iş kollarının kısaca anlatıldığı, yada aynı Hizmet sayfasında treemenu ( ağaç menü ) mantığı ile, bölüm bölüm her hizmetin can alıcı noktalarıyla anlatılmaya çalışıldığı alandır. Malum, verdiğiniz hizmet kollarında hizmet veren binlerce firma var, bu firmalarında yüzlerce web sitesi var. Siz veya tasarımcınız kolayına kaçıpta o sitelerin içeriklerini alır kopyalar, sadece firma isimlerinin olduğu alanları değiştirirseniz, ofsayt'a en başta düşmüşsünüzdür. Burada verdiğiniz hizmetleri, bizzat kendi tarzınızla anlatın. Sizin yaptığınız işi, bir başka rakibiniz aynı incelik, kaliteyle yapabiliyor mu? 'Yapamıyor.' diyorsanız eğer bu sorumuza, 'Neden onun anlatımını çalarak kendinizi onunla denk hale getiriyorsunuz?' diye sorarak gururunuzu okşar aynı zamanda da yerin dibine sokarız :)

Şakası bir yana, sektörünüz - iş kolunuz birebir benzese dahi, dijital dünyanızdaki vitrininiz ve kurumsal kimliğiniz olan web sitenizi rakiplerinizinkine benzetirseniz, hiç bir değeri olmaz!

Ürünlerimiz : 

Burası daha çok üretim veya ithalat-ihracat yapan firmalarımızı ilgilendirecek alandır. Genelde ürün kategorileri, varsa alt kategoriler, ürün isim ve kısaca açıklamalarıyla ( teknik, renk, boyut vs... ) anlatıldığı bölümdür. Kopyala / yapıştırın en çok rastlandığı bölümlerden biridir. Yapmayın!

Ürün resimlerinden, açıklamalarına kadar kendi emeğinizin buram buram kokmadığı bu bölümün size çok hayrı da olmaz uzun vadeli olarak.
Gerekiyorsa azıcık paraya kıyıp, stüdyoda çektirin ürün resimlerinizi, grafik uzmanları tarafından dekupesi, image rezise işlemleri yapılsın.

( Burada bir ayrıntı vereyim, şahsen yaptığım bir firma rehberinin içeriği, menüleri, hatta blok renkleri bile, 10-12 benzer sistemi taşıyan firma rehberinde karşıma denk geldi. Aslında benim şikayetçi olmam lazımdı, ama gurur duydum :) Kapa parantez. )

Galeri & Referanslar : 

Özellikle hizmet sektöründe olan firmalarımız, burasını yaratıcı biçimde kullanmalılar. Sadece iş yaptığınız büyük firmaların logolarını koyarak olmaz. Onlarla hangi alanda çalıştınız, çalışma sonrası görüşleri nelerdir ? gibi detayları inceden referans sayfalarına sokuşturun ki; sizle iş yaptırma niyetinde olanların iknasını henüz vitrininiz de bitirin! Korkmayın, referanslarınıza bakarak sizden iş çalamaz rakipleriniz. Sizin kalitenizle , o övgü dolu sözleri aldıysanız, artık feriştahı gelse kolay kolay yerinizi alamaz. Rahat olun, cesur olun, özgüveniniz ve ego'nuz bu konuda tavan yapsın :)


Aynı şekilde ürün ve hizmetlerinizin de , göz alıcı görsellerini eklemeyi unutmayın! Sizlerin logosunu barındıran , yarı sayfam bir watermark ( genelde sayfam bir logo ile görseli imzalamak. ) kullanın ki, sizin eseriniz olduğu da , Google İmage aramalarında falan çıksın , belli olsun yani :)

İletişim : 

Aktif kullandığınız tüm iletişim kanallarının bilgilerini verin! Telefon, GSM,  adres, fax vs... ne varsa dökün ortaya. Aktif mail adresinizi, sayfanızda iletişim formunuz olsa da koyun. ( O iletişim formuna bakmaktan bile üşenirsiniz panelden ama maile asla. Biliyoruz ki söylüyoruz :) ) 

Hatta Google Maps'de Bussiness yer kaydınız varsa, bizzat adresin imlendiği haritayı da paylaşın. Sosyal medyayı unutmayın!


Kısaca söyleyeceklerimiz bunlar. Daha detaylı bilgi için ; tarihi Osmanlı mecmuasının 3.cüzünün 1912. sayfasına ..... Şaka şaka :)

Bize iletişim formundan ulaşın :)

Makaleyaz.Net Ekibi.