Özgün İçerik ve Hazır Makale
Herkese Selam,
Bu yazımızda, webmaster arkadaşlarımızın fellik fellik arayışı içerisinde oldukları özgün içerik ve hazır makale konularını ele alacağız.
Daha önceki blog yazılarımızda da bahsettik aslında, web dünyası için artık tartışmasız " en değerli " obje durumundadır, bilgi verici ve özgün bir içeriğin varlığı. Bu obje, aynı zamanda sadece web sitelerimizin yazılı dökümanları değil, resim ve videoları içinde geçerlidir.
Biliyorsunuz, internetin dev şirketleri ; kullanıcılarına daima " daha önce yapılmayanı " sunmak için birbirleriyle yarışıyor. Ülkemizde de binlerce kazanç sağlayan Youtuber'ın olduğu platform olan Youtube, sırf "özgün video" olması için içerik üreticilerini adeta zulmedercesine bazı kurallara tabi tutuyor.
Mesela, şu kadar dakika izlenmişliğin yoksa hele sen bir dur , belirli bir abone kitlen olmazsa para kazanamazsın - videondaki bir kare görüntü hatta müziğin dahi telif sorunu yaşarsa, o videodan zırnık koklatmam sana gibi :)
Az buçuk o alanlarla ilgilenen arkadaşlarımız gayet iyi bilir bu şartları.
Bunca internet devinin bir bildiği olmalı ? Var tabi, daha önce olmayana sahip olmak!
Günümüzde , birçok web sitesinde neredeyse aynı başlıklar, aynı içeriklerle bir konu üzerinden yürütülüyor içerikler.
A sitesinde " Şu nasıl yapılır?" diye bir başlık atılarak içerik oluştururken, B sitesi "Bu nasıl yapılır? " diye 'kendince' farklı bir başlıkla , neredeyse aynı konu hakkında eveleyip geveliyor...
Bir de, özellikle bazı kategorilerde inanılmaz bir rekabet oluşumunu göz önüne alırsak; çoğu web sitesi ve firma sırf bu iş için birilerini istihdam ederek oradaki eksiğini yada ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.
Önemini son zamanlarda yitiren Web Projeleri'nin ekibi ve sahipleri bile, artık genele hitap edecek içeriklerin oluşturulduğu , kullanıcı etkileşimli platformlar yaratma gayretindeler.
Microsoft'tan ayrılanların Myspace'e alternatif Badoo , yada Yahoo'dan ayrılanların Google bünyesinde Gmail ekibine dahil oluşları gibi...
Size özgün içeriğin değerini en iyi anlatacak yerli bir girişimden bahsedelim kısaca arkadaşlar.
Kağan KAYABALI. Duydunuz mu daha önce bu arkadaşın ismini ?
Duymamış olsanız bile, kurduğu siteyi hayatınızda en az 1 kez ziyaret ettiğinizden adım gibi eminim :)
Hatta, belki aramızda aboneleri bile vardır. Şahsen ben bile, haftada birkaç kez girmeden duramıyorum :)
Bu arkadaşımız, Onedio'nun kurucusu. 2012 senesinde, Onedio'yu kurduğunda, birçok kişi tarafından önce eleştirildi, sonra takdir edildi. Hatta sayısız ödül aldı, birçok girişimci tarafından da teklifler aldı. Ve, bunu nasıl başardı biliyor musunuz ? Kullanıcı etkileşimli bir sosyal platform & blog tarzı projesiyle.
Peki, Onedio'nun sırrı nedir ? Tamamen özgün içeriği. Dünya'da benzerleri olan bir yapıyı, Türkiye'de hayata soktuğunda, "kopyacı" diye atfedilen Kağan KAYABALI, bunun önüne; kullanıcılarına içerik ürettirip - kazancını o kullanıcılarla paylaşarak geçmiş oldu. Ama öyle tutuldu, öyle tutuldu ki projesi, ayda 4-5 milyon tekil ziyaretçi artık sitesini ziyaret eder olmuştu.
Bu kısa bir örnekti. Üstelik, ülkemizden bir örnek. Bu tip örnekleri, farklı kategorilerde çoğaltmak mümkün tabi.
Ama, sırrı değiştiremeyiz - özgün içerik!
Umarım bu yazımızda sizleri sıkmadan, anlam ve önemine uygun bir anlatım yapabilmişizdir arkadaşlar. Uzattık biliyoruz, özet geçiyoruz :
" Siz , siz olun - özgün içerikten şaşmayın! "
Makaleyaz.Net Ekibi :)