Uygun Bir Makale Nasıl Hazırlanmalı?

Herkese Merhaba,

Türkiye’nin en aktif ve genç makale alım-satım platformu Makaleyaz.Net’ e hoş geldiniz. Bu ilk blog konumuzda, platformda satışını yapacağımız makalelerde nelere dikkat etmemiz gerektiğini, nasıl düzenlemeler yapmamız gerektiğini örneklerle göstermeye çalışacağız.

Öncelikle makalenin en basit şekilde ne anlama geldiğini öğrenelim;  makale herhangi bir konu hakkında bilgi vermek amaçlı kaleme alınmış, yazarın yorum ve üslubunu kendince yansıtabileceği bir yazı türüdür. Birçok düz yazı gibi, giriş – gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşur.

Giriş bölümü, kısaca yazının hangi konuda kaleme alındığına dair okuyucuya kısa bir özet bilgi geçilir. Bu bölümü, yazının hangi soru ya da sorunlara değineceğini soru şeklinde de başlatabiliriz. Yâda makaleyi okuyanın, sonunda ne gibi yargılara varabileceğini kısa yoldan örneklerle betimleyebilir. Burada farkındalık yaratılacak kısım, tamamen yazarın kendi üslubuna da bağlıdır.

 

Gelişme bölümü, makalenin konu aldığı içerik hakkında detaylandırılmış bilginin yer aldığı kısımdır. Burada yazı bütünlüğü bozulmadan, en başta bahsedilen kısa sorun, düşünce, konuyu tüm detayları, örnekleri ile ele alınır. Makale yazarken aslında en çok dikkat edilmesi gereken bölümdür, zira burada verilecek bilgiler makale kalitesinin en önemli olduğu bölümüdür. Sonuç-sebep, neden-çözüm gibi düşünüldüğünde, içeriğin detaylı kısımlarında öncelikle hangi sebepten nelerin meydana geldiği, ne durumlarda ne gibi sonuçlarla karşılaşılacağı bilgisi verilir.

 

Sonuç bölümü ise, detaylandırılan tüm sorunların ve sebeplerin hangi çözümlerle sonlandırabileceği konusunda bilgi verilen kısımdır. Burada varsa bilimsel gerçeklere yer verilebilir, sebeplerin doğurduğu sonuçlar kanıtlarıyla irdelenir. Esas olan yazı amacının ne olduğu burada net olarak anlaşılır. Yazarın kendi savunduğu düşünce ve tezi, burada ispatlama sorumluluğu vardır. Yani yazı boyunca başlıkta dâhil, verilmek istenen bilginin en basit ve duru şekliyle burada bastırılarak iletilmesi gerekir.

 

Makale bir bütün olarak göz önüne alındığında, bu bölümlere sahip olması vazgeçilmez bir gerçektir. İstenilen her konuda, her düşünce de yazılması gibi serbest bir seçim hakkı olması yanı sıra, bu düşünce ve konunun detaylandırılarak tamamen uyarı, bilgi verici bir şekilde kaleme alınır.

Bu açıdan, atılacak başlığa kadar bir uyum içerisinde olması oldukça önemlidir. Giriş bölümünde, okuyucunun dikkatini çekmeyi başarmak, aslında başlıktan başlayan bir bölümdür. Yani, ele aldığımız konunun yazının içeriği, konusu, uzunluğu ve bilgisel donanımı kadar başlığı da okur için bir o kadar önemlidir.

Türkçe yazım kurallarına uyum, noktalama işaretlerine gösterilecek hassasiyette bir o kadar önemlidir. Ekstra olarak yazınıza katabileceğiniz bir diğer argüman görsel bir ibaredir. Son zamanlarda makale yazılarında, tek karelik bir görüntü kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Bu sayede, görsel olarak da yazınıza bir zenginlik katmış olursunuz.

 

Makaleyaz.Net platformunda, makalelerin temel değerlendirme prosedürleri bu şartları karşılayıp karşılamaması şeklinde yapılır. Bütünlük, akıcılık, özgün bir üslup, sıralı bölümlere uyum, Türkçe yazım kurallarına uyum ve noktalama işaretlerine gösterilecek hassasiyet sürekli olarak göz önüne alınacaktır. Bu hususlara dikkat edilmesi, sürekli yazarak paylaşım yapacak yazar arkadaşlarımız açısından son derece önemlidir.

 

Blog ve platform içerisinde, birçok alanda “ En İyi Makale Yazımı “ konusunda birçok destekleyici içerik bulabilirsiniz. Öneri ve örneklerimize önem gösterdiğiniz sürece, platform içerisinde aranılan ve çok sık tercih edilen yazarlar arasında yer almanız kaçınılmazdır.

Herkese bol şans dileriz.