Web sitemden nasıl para kazanabilirim? - 1. Bölüm

Bu soru icat edildiğinde, henüz ülkemiz ADSL ile yeni tanışıyordu. Evlerine ders çalışmak için bilgisayar alıp , geceleri gizlice oyun oynuyordu yani anlayacağınız. Ama, içlerinde bazıları vardı ki; bir süre hevesini aldıktan sonra bu soruyu sormaya başladılar kendilerine : " Web sitesi kursam, nasıl para kazanırım? " İşte bu soruları soranların çoğu, aslında şuan birer meslek sahibi ve halen internetten para kazanma sırrını bıkmadan usanmadan paylaşıyorlar. Her zaman, deneyim sahibi kişilerin geçmişlerindeki başarı ve hataları ile, bu sorunun yanıtını bulmaya çalışın. Yoksa, standart bilinen bilgiler ışığında, zaten rakiplerinizle aynı ölçülerdesiniz.

Web sitesi açarak, internetten para kazanma kısmını aslında size 2 farklı gelir yöntemiyle anlatmak daha açıklayıcı olur.

1- Aktif Gelir
2- Pasif Gelir

Aslında, bunların tanımını da artık yüzeysel de olsa bir çoğumuz biliyor. 

Aktif Gelir, bizzat ticari kaygılar üzerine işini internete taşıyanların seçtiği bir yoldur. Yani, herhangi bir tüccarın ; geleneksel ticaret anlayışı içerisine e-ticareti katarak, gelirini arttırma yöntemleri arasında interneti koyduğu gibi. İntrernet üzerinden ürün ve hizmet satışı / pazarlaması aktivitelerinin tamamı aktif gelir içerisinde yer almaktadır. Aktif gelirin tamamını, aksiyon bazlı bir aktivite olarak düşünebiliriz.


Pasif Gelir, internet kullanımını bir süre geliştirdikten sonra elinde ürün ve hizmeti olmamasına rağmen; internet üzerindeki diğer potansiyel müşteri olan ziyaretçilerine katkı sağlayarak elde ettikleri bir türdür.  Bu türe ait, onlarca alt kategoride farklı seçenekler mevcuttur.
İşte siz, bu yazıyı , bu seçeneklerin neler olduğunu ve hangi yöntemlerle gelir elde edebileceğinizi merak ederek okuyorsunuz.

Günümüzde, artık bir web sitesi sahibi olmak için programlama ve tasarım programlarına hakim olma gibi bir mecburiyetiniz kalmadı diyebiliriz. Ne Frontpage ile , ne de Dreamwaver ile artık kod yazmaya veya tasarımları , bu kodlara giydirmeye pek mecburiyetiniz yok. O işi, artık uzmanları devraldı:)

CMS adı verilen ( İçerik Yönetim Sistemleri kısaca ) , sistemler sayesinde hem online hem de maneul düzenlemeler ile kolaylıkla bir web sitesi yapabilirsiniz. Hatta, internette sıklıkla ziyaret ettiğiniz web sitelerinden farkı kalmayacak biçimde. Fakat, bunun için önce sabırlı ve gerçekten araştırmayı seven bir yapınız olması lazım. Zira, hiç birşey göründüğü kadar gerçekten kolay değil.

İlk Adım - Web Sitesi Açma ve Kategoriye Karar Verme

Güzel, en azından buraya kadar geldiğinize göre; demek ki gerçekten bu işin aslını merak ediyorsunuz demektir. Merak iyidir, insanları ateşler , programlar ve nihayetinde amaçlarına atacakları ilk adımı getirir.

Nasıl bir site kurmalısınız?

Buna karar verdiniz mi? Vermediyseniz, öncelikle bu konuda bir netliğe sahip olmanız lazım. Yolun ortasında, akan trafikte ansızın sağa yada sola kırmak istemezsiniz , değil mi? Kaza kaçınılmazdır, hem de büyük hasarlı bir kaza. Tüm hevesinizi, iştahınızı ve merakınızı bir anda bitirecek bir kaza. O yüzden, önce bu konuda net bir karar almanız sizin için çok önemli. Bu kararı verirken neleri düşüneceğiniz konusunda biz size bazı sorularla destek olalım:

- Hangi web sitesi türünde daha önce bir tecrübeniz oldu? Normal bir CMS sistemi ile, sadece bir şirket sitesi görüntüsünün önüne geçemezsiniz. O yüzden, muhtemelen şirketiniz olmadığı için de , normal bir CMS sistemiyle pek işiniz olmayacaktır.

- Forum, portal yada açık kaynak kodlu betikleri, daha önce incelediniz mi? Bu soruyu neden soruyoruz, biliyor musunuz? Çünkü, bu aşamadan sonra yönetimine aday olduğunuz site bu türlerden biri olacak yüksek ihtimalle. Bir forum sitesi açmaya karar verdiğinizde, öncelikle forum sitelerini lisanslı veya ücretli olarak sunan yapımcıların sitelerini, Türkçe yayın yapan yardımcı / kaynak sitelerini araştırmalısınız. Zira, günümüzde bir forum sitesi açtığınızda, onların temalarından modüllerine kadar birçok karmaşık ve işleyişi / görüntüsü hoş gelen örnekleri ile karşılaşacaksınız. Bunlara hayran hayran bakarken, arka planda ne tür emekler harcandığını elbette düşünmemişsinizdir.

Forum sitesi mi açacaksınız ?

Google'da şöyle bir arama yaptığınızda, birçok kaynak çıkacak karşınıza. Özellikle,  bu çıkan sistemlerin farklılığını , demolarını , kullanan bilindik siteleri incelediğinizde, işin ne kadar ciddi boyutta olduğunu sizde göreceksiniz.

Ülkemizde de en çok tercih edilen forum sistemlerinden olan XenForo bizim favorimiz. Yapısı, alternatif modül ve tasarım seçenekleri ücretli / ücretsiz oldukça bol. Birde gelmiş geçmiş en kral alt yapılardan biri olan Vbulletin elbette.  Bu sistemlerin lisans ücretine tabi olduğunu unutmayın. Eğer, ciddi bir proje olarak böyle bir girişim varsa aklınızda, elbette bazı masraflarınız da olacaktır. Ama, işleri toplarlayıp belirli bir noktaya geldiğinizde, hem ilgilenmesi hem kazanç açısından getirisi oldukça tatmin edici olacağını bilmenizi isteriz. Her işin temelinde olduğu gibi, öncelikle severek ve araştırarak bu tip bir forum sitesinde başarılı olacağınızı unutmayın. Forum sitelerinin mantığında, genelde özel veya genel kategorilerde paylaşım içerisinde olup öncelikle ziyaretçiyi cezbetmek sonrasında üye olarak kazandırarak onun sürekliliğini kazanmaktır.

Portal düşüncesi ağır mı basıyor?

Belki bu tip bir genel forum değil de, daha özel bir kitleye yönelik düşünceniz varsa, sistemlerin sahip olduğu teknik anlamda elverişli modülleri ile, üyeleriniz üzerinden direkt kazançlar / gelirler de elde etmeniz mümkündür.

Portal olarak düşünceniz varsa; şu aramada karşınıza çıkacak alternatifleri araştırmanızda fayda var. Gerçi günümüzde, sadece portal olarak yazılımların pek popülaritesi kalmadı. Onun sebebi de, zaten var olan birçok açık kaynak kodlu web yazılımlarının portal entegrelerini sağlayan modül geliştirmelerinin olmasıdır. Artık bir Vbulletin 'de , XenForo 'da hatta WordPress'te bazı geliştirmeler ile kolaylıkla portala dönüşebilmektedir.

Bunlar arasında ?

Favori her zaman , ve daha uzun zaman geçerli olmak üzere WordPress 'tir.  WordPress, dünya web teknolojisi gelişiminin adeta bir altın çocuğudur. Nedenini merak ediyor musunuz? " Neden WordPress? " diye Google 'a sormanız bunun için yeterli olacaktır.

Bir web sitesi açacaksanız, bu sitenin alt yapı tercihini tüm alternatifler arasında %95 gibi baskın bir oranla tercihimiz WordPress olacaktır.

İkinci Adım - WordPress'te karar kıldık. Peki , ne tür bir web sitesi açacağız?


Sistem alt yapısına karar verenler için, şimdi asıl can alıcı nokta geliyor. Ne tür bir site açmalıyım? 

Burada, yine kendi kendinize bir muhasebe içerisine girmeniz gerekiyor. Tamam, isteğiniz & azminiz ve heyecanınız tavan yapmış durum da, fakat siz internet dünyası alemine ne katabilirsiniz? Zira, sırf kazanma arzusu ile başlanılan ve kısa sürede sönmüş bir balon gibi " fısssss" diye ortadan kaybolup giden web sitelerinin en büyük derdi de bu! Kurucusunun yada ekibinin, sırf " para kazanma " amacıyla bu işe başlamış olması.
" Eee, zaten bu yazıyı biz para kazanmak için okumuyor muyuz? Ne oldu şimdi ?"

Terket, burayı hemen terket :) Biz sana "para kazanacaksın" demiyoruz, " Nasıl para kazanacaksın?" diye bir rehber sunuyoruz.

Şu hırsı bir kenara koy, ve öncelikle kendine tüm cesaretinle ve samimiyetinle bu soruyu sor :
 " Hangi kategoride merak , bilgi ve birikim sahibisin? " Kadın blogu açarsın evet, sağdan soldan kopya içeriklerle bir yere kadar götürür , sonra Google Adsense 'e başvurursun.

Hasbelkader kabul görürsen eğer, ayda 20-30 TL'lik gelirle hayatını devam ettirebilirsin. Zaten bir sonraki domain ve hosting döngüsü geldiğinde, " Ben ne kazandım ki, neden devam ettireyim bu siteyi? " diyerek, kendini de haklı çıkartacak bir bahane ile sıyrılıverirsin işin içinden. Araştırın arkadaşlar, bu işe girişenlerin % 90 sonucu hep bu minvaldedir. Ayın 10'undan sonra, Google para yatıracak hesabıma diye beklerken, birde ne göresin ; 200 TL limitine ulaşamadığın için , bir sonraki aya kalmıştır bakiye ödemen. Eee, tabi o kadar odaklandın ki para kazanmaya, Google politika ve kurallarını okumaya bile gerek duymadın :)

Biz bu hikayeyi çok yaşadık, yaşayanları çok gördük. Sizde onlardan biri olmayın diye asıl şimdi ciddi konuya başlıyoruz :

Web sitesinden para kazanmak mı istiyorsun?

* Gerçekten araştırmalarınla, yazılarınla ve diğer içeriklerinle ziyaretçilerin ilgisini çekebileceğinden emin olduğun bir kategoriye odaklan. Bu kategori hakkında, öncesinde ve sonrasında zaten çoğunlukla vaktin içerik üretmek için araştırma yapmakla geçecek. 

* Tek başına yapılan her iş, gündelik hayatımızla örneklemek gerekirse; belediyenin su arızalarında ilkin patlağın olduğu alanı kazması gibi, o gün gün boyunca tek işçinin kazma ve kürekle haybeye çalışması gibi birşey. ( Uzun bir cümle oldu , ama anlarsanız cümlenin ne demek istediğini, bunu " Bir elin nesi var , iki elin sesi var ! " atasözümüzle ne kadar bağlantılı olduğunu anlarsınız. ) 
Tek başınıza, bir sitenin içeriğini üretmek, bazı kavram ve şartlara göre o içeriği web sitesine girmek ve yayına almak oldukça zorlanacağınız bir durum. O yüzden hiç değilse, siz içerikleri üretirken ,bir ekip arkadaşınızın da bu içeriğin düzenli biçimde siteye girilmesine ve sosyal medya ağları üzerinde hesaplarınızdan paylaşmasına izin verin. " İzin vermek "deyimi sizi biraz havaya sokabilir. Bir ekip arkadaşı edinin, işin özü bu. 
Siz, her ne kadar bu azim ve umutla bu işe kalkışsanız da, işlerin git gide daha zor bir hal alacak olması, gücünüzü ve haliyle hevesinizi kırabilir. Buna izin vermeyin ve en az kendiniz kadar bu kategorideki becerilerine emin olduğunuz bir arkadaşınız ile bu yola çıkın.

"Benim öyle bir arkadaşım yok!" diyorsanız, biz ve bizim gibi platformlar neden var? diye sorarız o halde haklı olarak. Zira, özgün ve seo uyumlu içerik üretiminde, senelerdir farklı alanlarda uzmanlaşmış yazar arkadaşlarımız mevcut. Onların profillerine bir göz atsanız ya !

* Ekip işinde anlaştığımıza göre,  sıra içeriklerin üretilmesine geldi. He bu noktaya kadar bir web sitesi nasıl kurulur? diye anlatmadık. Çünkü, bu işin birçok alternatif yöntemini, internette paylaşan binlerce arkadaşlarımız var. Onların detaylı anlatımlarında harcadığı emeklerine saygısızlık etmek istemeyiz burada tekrarlayarak. O yüzden, bu kısmın araştırma aşaması tamamen sizin sorumluluğunuzda.

* İçeriklerinizi oluşturmaya karar verdiğinizde, 2 yöntemi tercih etmeniz bizce çok önemli. Birincisi; hem trend ( popülaritesi o an yüksek olan ) konuları irdelemeniz, birde genel anlamda internet kullanıcılarının sıklıkla arama ihtiyacı olan belli başlı konuları araştırmanız. Bu konu özellikle, uzun vadeli web sitesi projeleriniz için can simidi olacak. İçeriklerinizi popüler terimler üzerinden oluşturduğunuzda, Google tarafından indexlenmesi ( Yani o içeriğin artık google aramalarında gösterilebilir halde dizinde yer alması anlamına gelmektedir. ) halinde, organik yani doğal yollardan ziyaretçi almanız kolaylaşacak. 

* Web sitenizin tanıtımı , ilk aşamada gerçekten önemli bir nokta. Bu tanıtımı, web sitenizin içerikleri gözle görülür bir hal aldığı zaman yapmalısınız. Hemen 1. haftasından tanıtım, sitenizi ziyaret edenleri hüsrana uğratabileceği gibi, Google açısından da doğal olmayan yöntemlere yönelme imkanlarınız değerlendirilir. Bizim tavsiyemiz, web sitelerinizin tanıtımını 3. aydan sonra planlamalısınız. O güne kadar, tek yoğunlaşacağınız konu, gerçekten faydalı ve kaliteli içerikler ile sitenizin potansiyelini kendi lehinize çevirecek bir hale getirmenizdir.

* Bu aşamaya kadar gelmişken, artık sosyal medya hesaplarınızı da oluşturabilirsiniz. Sosyal medya, artık günümüzde gücü göz ardı edilemeyecek bir potansiyel. Düzenli olarak, sosyal medya hesaplarınız üzerinde sitenizin içeriklerini paylaşırsanız, bu hem o klasmanda takipçilerinizin artmasına, hem de ziyaretçilerinizin bir noktadan sonra; sizin için her zaman bir potansiyel olacağına emin olmanızı sağlar. Yani, kısaca elinizin altında her zaman içeriklerinize ilgi duyan bir kitle olur. Bu konuyu, çok iyi değerlendirin. Unutmayın ki; arama motorları da dahil, sosyal medya ziyaretçilerine oldukça değer vermektedir.

* İçeriklerinizi yukarıda da bahsettiğimiz gibi, hem genel olarak popüler konulardan , hem de daima ziyaretçi çekecek kalıp terimleri irdeleyerek seçin. Bir örnek; "Ne zaman emekli olurum?" Ülkemizde, en az günde yarım milyon insan arıyordur, tahminen :)

Şunu belirtmekte fayda var :

Arkadaşlar, her ne kadar azim ve kararlılıkla bu işe kalkışmış olsanız da, rakiplerinizin özellikle hedef olarak gördüğünüz rakiplerinizin ne dereler, ne göller, ne denizler geçtiğini unutmayın!  O yüzden , aradan sizin için uzunca bir sürede geçmiş olsa, o hedeflerin yanına yaklaşacağınızı kesinlikle aklınıza getirmeyin! Siz kulvarınızı, daha dar ama uzun vadeli bir maraton gibi belirleyin bu konuda. Zaman içerisinde, öyle anlar gelecek ki; ummadığınız sıçramalar yaşayacak, kimi zaman da yerlere çakılacaksınız. Hedefiniz, sizinle aynı zamanlarda, aynı kategorilerde yayına başlamış siteler olmalıdır. Onların bir adım önünde yer almak, büyük hedefe giden yolunuzda size her zaman cesaret ve azim verecektir.

Yukarıdaki adımları ve örnekleri de bitirdikten sonra, artık belirli bir kıvama geldiğinizi varsayıyorum, işte bundan sonra " para kazanmak " deyimini aklınızdan , hatta dilinizden düşürmeme yetkisine sahipsiniz. Ama, abartmadan! 



Ve, 1. bölümü burada sonlandırıyoruz. 2. bölümde, " para kazanma yöntemleri " temalı genel bir açıklama içeriği ile karşınızda olacağız. Burada, daha çok yapılan hatalar, seçimlerde nelere dikkat edilmesi gerekliliği, alternatif kanalları ve işleyişleri anlatmaya çalışacağız.

O vakte kadar, her türlü araştırmaları ve adımları atmış olarak sizleri görmek, en büyük temennimiz :) Sizlere de bir fayda sağlayacaksa bu yazı, ne mutlu bizlere.

Görüşmek üzere...

Makaleyaz.Net - Efe.