40 metrekareden dünyaya açılan bir Türk girişimi devi - Yemek Sepeti!





Bundan tam 19 yıl önce. 2000 yılının yaz aylarında; 4 kişi ve 40 metrekarelik bir ofiste başlayan Yemeksepeti'nin hikayesini paylaşacağız sizlerle.

Melih Ödemiş, Nevzat Aydın, Gökhan Akan ve Cem Nufusi isimli 4 Türk girişimcisi, bugünlerde Türk insanının yemek alışkanlıklarını değiştirecek büyük bir adımın henüz başında olduklarını bilmiyorlardı muhtemelen.

Henüz 2001 yılı Ocak ayında, ilk siparişlerini alırken; 5 kişilik ekibin 20 kadar restoran ile çalıştığını düşünün. Ve, siparişlerini restoranlara fax yoluyla iletiyorlardı. Üstelik, Amerika'da edindikleri sistem tecrübelerinin dışında, farklı bir konsept ile hayata geçiyordu Yemeksepeti. Çünkü, sadece restorana ait bir sistem değil, restoranların bulunduğu farklı bir konsept olarak başlamışlardı. Sadece 3 ay içerisinde, İstanbul içerisinde, günlük 40-50 kadarlık bir sipariş hacmine ulaştılar.

İlk tekliflerini aldılar

Üstelik bu başarıları öyle dikkat çekti ki; o yılların en büyük grup şirketlerinden olan Uzan Grubu tarafından yapılan ortaklık teklifini, reddecek kadar güveniyorlardı girişimlerine.

Şirket hızla büyüyor, ekip arkadaşları artıyordu. Sonra, bu ufak ofis onlara dar gelmeye başladı. Yeni yerlerine taşındıklarında, artık çalışma alanları 2 katı büyüklüğündeydi. Aradan 5 yıl gibi bir süre geçti, Yemeksepeti artık 10 bin üzerinde siparişi günlük olarak alacak kapasiteye ulaşmıştı.


Uluslararası devler, onu farketti!

Ve, ilk yabancı sermayeli ortaklarını 2008'in Mayıs ayında kabul ettiler aralarına. Artık Yemeksepeti, yabancı yatırımcıların da radarındaydı.

2010 senesinde geldiğimizde, Yemeksepeti İstanbul sınırlarını çoktan aşmış ve ülkenin 12 şehrinde, toplamda günlük 25 binin üzerinde siparişe yön verir hale gelmişti. Muazzam bir başarı değil mi?

Bu vakte kadar hem başarılı adımlar olmadı elbette, Yemeksepeti 2010 yılında Rusya'da da faaliyetlere geçmek istedi ama başarısız bir deneyim sonrası, 2 yıl içinde Rusya operasyonuna son verdiler.

Aralık 2010 tarihi itibariyle, artık 20 şehire açılmışlardı. Günlük sipariş hacimleri ise 30 bini çoktan geçmişti.

Aralık 2011 tarihinde ise, yani 30 bin sipariş bandını aştıklarından sadece 1 yıl sonra, Yemeksepeti Türkiye çapında, 6 bin üzerinde restoranda kullanılıyor ve yıllık 28 milyon adet gibi inanılmaz bir sipariş hacmine ulaşmışlardı. 


Türkiye'nin en büyük dijital girişim yatırımını aldılar

Eylül 2012 tarihine gelindiğinde ise, global piyasada bilinen en büyük yabancı yatırımcı şirketlerinden olan  General Atlantic tarafından tam 44 milyon dolarlık bir yatırım aldı.

Mart 2013'te Arap yarımadasına açıldı, 2013 Ekim'de Yunanistan'da benzer bir girişim olan rakibini satın alarak Avrupa'ya da ilk adımını atmış oldu.

Kasım 2013'de Yemeksepeti'nin ilk ortaklarından ve o gün itibariyle en büyük hissedarı olan Nevzat Aydın bir açıklama yaptı : " Yemeksepeti, günde 60 bin sipariş hacmine ulaştı, Türkiye'de 2.2 milyon kadar insan, her gün 10 bin üzerinde restoranta, Yemeksepeti üzerinden sipariş veriyordu."

Ve, dev satışa adım adım!

Tarihler Mart 2015'i gösterdiğinde, Yemeksepeti arayüzünü değiştirdi. Çok daha fonksiyonel, çok daha kullanımı kolay hem mobil hem standart cihazlardan ziyaret ve sipariş verme imkanına sahip oldu.

Ve, Mayıs 2015 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük dijital alandaki satışını gerçekleştirdi

589 milyon dolara, Dünya'nın en büyük yemek sipariş zinciri olan Delivery Hero'ya satıldı.


Yemeksepeti, günümüzde 60 üzerinde şehirde, 7 ülkede 10.000 yerli / yabancı restorant ağı ile, aylık 3 milyon üzerinde sipariş ile faaliyetlerine hız kesmeden devam etmektedir.



Kaynak Derleme ve Kronoloji : Webrazzi