Sitemizde kayıtlı olan üye ve yazarlarımız - sitedeki nick ( isim ) ve mailleri ile üye olmalılar.

Matematik hakkında Merak Ettiğiniz Şeyler Var mı?

Ben 2013 ODTÜ matematik mezunuyum. Bölümde uzun süre 6,5 sene kadar kaldığım için matematiğim çok iyidir. Bu konu altında matematik ile bildiğiniz ilginç bilgileri paylaşabilirsiniz. Merak ettiklerinizi sorabilirsiniz. Bir bilen bulunur.

Yorumlar

  • @nemecek ,


    Aslında benim merak ettiğim bir konu var. Tabi matematiksel işlem değil de, biraz felsefi yaklaşım olabilir. Ünlü birçok matematikçi, hayattaki herşeyin matematiksel bir açıklaması vardır diyor.


    Örneğin, evren'in sonsuzluğu tartışılırken bilim adamları son zamanlarda onunda bir sonu olduğu ama durmaksızın genişlemeye devam ettiğini ispatladılar. Hatta bunu matematiksel bir birim ile de belirttiler. Tabi, henüz o birimi dünya'da kullanabileceğimiz bir alan yok. İsminin dahi biraz traji komik olduğunu düşünüyorum =) 13.8 milyar ışık yılı deniyor. Bu arada ışık saniyede 300.000 kilometre yol alıyor =)


    Velhasıl, Sen ne düşünüyorsun bu konuda ? Yani, matematik gerçekten her şeyi anlatabilir yada mantıklı şekilde ifade edebilir mi?

  • Matematik aslında sadece sayılardan ibaret bir bilim değildir. Hatta öyle dersler vardır ki, hiç sayı bile göremezsiniz. Sadece tanımlar ve o tanımlardan yola çıkarak oluşturulan teoremler vardır. Bunlara pure matematik yani kısaca teorik matematik denir. Bir de uygulamalı matematik diye bir alan da vardır ki kriptoloji bilimini ve finansal matematiği içeren matematik dalıdır. Bunlarla birlikte daha başka dalları da vardır.

    Genel olarak uygulamalı matematik diğer alanlarla (fizik, astronomi vb. ) matematiği birleştiren bir köprü oluşturur. Fakat matematikçiler dışındakilerin çok bilmediği üzere aslında bu uygulamalı matematikçiler, teorik matematikçilerin bulduklarını uygulamaktadırlar.

    Soruya gelecek olursak bence biraz iddialı olacak ama sosyal bilimler dahil çoğu bilim matematikle açıklanmıştır ya da açıklanabilir. Fakat önemli olan nokta bu teorik bilgilerin diğer bilimlerle ya da bir başka deyişle hayatla olan ilişkisini ortaya çıkarabilmektir. İşin asıl zorluğu da budur. Çünkü bunu yapabilmek içi hem matematiği hem de söz konusu bilimin ayrıntılarını iyi bilmek gerekir.

  • @nemecek Çok teşekkür ederim açıklamalar için.

Yorum yapmak içinOturum Açın yada Kayıt Olun .