Site hiti ( Ziyaretçisi ) nasıl artar?

Merhaba herkese,

Yeni web sitesi sahibi olan herkes, kendince bu vakte kadar edindiği bilgilerle ziyaretçi sayısını arttırma ve sürekliliğini sağlama düşüncesindedir.
Yeni web siteleri, aslında rakiplerine nazaran büyük handikaplar ile yayına başlar. Her site sahibi, kendi stratejisini kurgular ve elinden geldiğince bunları hayata geçirmeyi hedefler. Fakat, çoğu zaman istenenler gibi yolunda gitmeyebilir işler. İşte burada, çoğumuzun bildiği ama çok sefer atladığını küçük ama önemli noktalara dikkat etmek gerekir.

İlk etapta, teknik konularda dikkat arz eden konulara değinelim :

Teknik Alt Yapı Seçimi ve Yayın Kategorisi Tayini

1 - Site açmaya karar verdiğinizde, kesinlikle ilgi alanınız, içerik üretimi konusunda sorun yaşamayacağınız bir kategori hedeflenerek başlanılmalı. "Sevmediği işi yapanlar, neden bir süre sonra iş değiştirme gereği duyarlar? " diye bir düşünelim. Birçok bahane vardır elbet, yada geçerli sebepleri. İşin kendinize göre olmadığı, karşılığında aldığınız ücretin yetersiz olduğu, çalışma şartlarının ilk söylendiği gibi olmadığı vs...

Fakat, bunlara yer vermeyecek bir çözüm varsa ; o da ilk kararın kesin ve gerçekten severek ilerleyebileceğimiz bir kategori oluşudur.

2 - Teknik olarak , site alt yapısı , sunucu ve alanadı geçmişi gibi konulara da dikkat etmek gerekli.
Son zamanların popüler açık kaynak kodlu web sitesi yazılımı olan Wordpress herkesin olduğu gibi, sizin de ilk tercihleriniz arasında yer almalı. Birçok eklenti, tema ve ufak modülleri sayesinde , dilediğiniz biçimde tasarımını ve fonksiyonlarını düzenleyebileceğiniz bir seçim olacaktır.
Bunun yanı sıra, seçtiğiniz hosting planının web sitenizin başta hızı açısından sizi gerçekten tatmin edecek özelliklerde olması lazım. Geç açılan sayfalar, 404 veren hata sayfaları gibi sorunlarda ilk intibalarda olumsuz görüşler edinmesine sebep olur site ziyaretçilerinizin. Alan adınızın ne kadar cazip olduğunu düşünseniz de, geçmişteki durumunu da kısaca bir araştırmanızda fayda var. Web Archive tarzı hizmetler ile, sitenin önceki yayın politikasına göz atabilir, Domain Tools tarzı servisler ile de , geçmişteki seo score veya başta Google olmak üzere arama motorları üzerinden ban ( engel ) yeyip yemediğini de kontrol etmelisiniz.

3 - Siz teknik açıdan sorunsuzluk, stabil çalışma ve bol eklenti ile sizi birçok külfetten kurtaracak alternatifler ararken, yeni web sitesinde ziyaretçiler nitelikli bir içerik ve hızlı bir gezinme deneyimi ararlar. Basit menü yapısı, şeffaf ve hoş bir arayüz, basit kategoriler ve aradığınızı bulabileceğiniz geniş ve dolu dolu sayfa yapısı arar. Bu konuda empati yeteneğinize başvurun. Eksiklik hissediyorsanız, farklı siteleri ziyaret ederek geliştirin kendinizi. Her strateji, her kategori de başarılı olacak diye bir kural yok. Unutmayın!


İlk etap çalışmalarını bu minvalde gerçekleştirdiğiniz takdirde, şimdi site ziyaretçilerinizin tam olarak hedef kitlesini belirleyelim.

Özellikle tek başınıza yola çıktığınız bu uğraşlı macerada, her koldan saldıramayacağınızı, herkese hitap edecek nitelikli bir çalışma sunamayacağınızı kendinize kabul ettirin. Ekip işleri, her zaman daha fazla eksiğin tespiti ve hızla çözümü konusunda tek başına çalışana göre daha avantajlıdır.

Planlama ve Hedef Belirleme

1 - Hedef kitlenizi önce dar bir alanda belirleyin. Finans kategorisinde yayına aldığınız bir web sitesine, direkt olarak dünya ekonomisi gibi global konuları dahil ederseniz, konuların parçalı ve plansız bir strateji ile belirlendiğini görürsünüz. Finans kategorisinde, en çok ziyaretçi çekeceğine inandığınız konuları , bir yere not alın. Bu konular üzerinde içerik üretin veya içerik satın alın. Finans kategorisinde, günümüzde en çok dikkat çeken alt kategori şüphesiz banka kredileri. Bu alt kategori çerçevesinde, 600 kelime ve üzerinde , gerçekten ziyaretçiye saf bilgi sunan içerikler ile bir süre devam edin. Birçok kredi türü, kredi avantajları ve kredi alma - verme standardı olduğunu unutmayın. Bunları , tek tek başlıklar içerisinde irdelemeye başlayın.

2 - Kategorileriniz, site yayın politikasına yön veren anahtar kelimeler ve kelime grupları şeklinde olsun. " Krediler " yerine , " Banka Kredileri " gibi daha yerinde bir türevi kategori olarak ayarlayabilirsiniz. 

3 - Planlı bir yayın stratejisi takip edin. Günde 3 adet içerik ile, ilk 1 ayı devirdiğiniz de gözle görülür bir ziyaretçi kitlesine ulaştığınızı göreceksiniz.
Google Analytic, Yandex Webmaster ve Google Webmastertools bu konuda sizlerin en iyi yardımcıları olacak. Bing gibi, arama motoru olarak ülkemizde pek popüleritesi olmasa da , Dünya'nın rağbet ettiği arama motorlarının webmaster servislerini de ihmal etmeyin.
Planlı içeriklerinizin, anahtar kelime ve alt başlıklarını semantik şeklinde planlayın. ( Semantik içerik nedir ? )

Sosyal Medya Ve Diğer Mecraların Kullanımı

Günümüzde her web sitesinin artık aktif veya pasif durumda enaz 3 adet sosyal medya hesabı var. Dünya ve ülke genelini göz önüne aldığımızda, internet kullanıcılarının daha sık bu platformları ziyaret ettiğini zaten biliyorsunuz.  Bu hesapları açıp bırakmak yerine, planlı gönderi mantığı ile bu hesaplara da eş zamanlı olarak dlvr.it veya benzeri servisler yada direkt kendi bireysel çalışmanız olarak eklemeye özen gösterin.
Bu hesaplardan kazanacağınız takipçiler, size sürekli olarak bağlı kalacak potansiyel ziyaretçilerdir.

1 -  Yapay herşeyden sakının. Eş zamanlı paylaşımlarınızda dahi, içerikte kullanılan resimlere kadar biraz daha kişileştirilmiş tarz kullanın. Watermark ve kendinize özel hastagler belirleyin. Sizden bir imza taşıyan her içerik, hangi mecrada olursa olsun size uzun vadede katkı sağlayacak. Unutmayın.

2 - Sosyal medya hesaplarınızı, web sitelerinizde belirgin bir alanda sergileyin. İçerikten memnun olan her ziyaretçi, mutlaka sizin bir hesabınızı takibe alacaktır.

Bu yanlışlara düşmeyin!


Son Google güncellemeleri gösteriyor ki, metatag 'lar popülaritesini kaybetti. Önceden bir standartı vardı , ama artık bir değeri yok. Bunun yerine, içeriğinizin niteliği çok daha önemli bir rol oynamaya başladı. Descreption'lardaki teknik açıklamalar, siteniz için yeterli bir kimlik bildirimi olacaktır Google ve diğer arama motorları botlarına.

Yapay olan herşeyden kaçının. Yapay hit, yapay takipçi. Bunlar, doğmakta olan sitenizin uzun vadede büyük düşmanlarıdır.
Tekrar söylüyoruz. Alexa değerini kafanıza takmayın, artık zaten Pagerank diye birşey kalmadı :) Birçok teknik analizde halen yer bulsa da bu tip değerler, inanın çok bir önemi yok. Kafaya takmaya değmez. Onu düşüneceğinize, nasıl daha nitelikli içerikler oluşturabilirim diye düşünün!

Bir süre sonra, bu tip bir kararlılık ile çalışmalarınıza devam ettiğinizde artık önceki hedeflerinizin üzerine katarak devam ettiğinizi göreceksiniz.
 " Bu hafta 100 kişi ziyaret etse yeter." dediğiniz söze, 1. aydan sonra belki hatırınıza geldiğince gülecek geçeceksiniz.

Sabır, kararlılık ve sürekli kendini geliştirme arzusunda doyumsuz olun. Karşılığını alacaksınız. 

Başarılar :)